De juiste ondergrond voor kunstgras | Grasmeester kunstgras
Grasmeester | Kunstgras by Vanallemeersch-Deraedt

Kunstgras wordt steeds populairder als een onderhoudsvriendelijke en esthetisch aantrekkelijke optie voor tuinen. Een cruciale factor voor het succes van kunstgras is de juiste ondergrond. Een goed aangelegde ondergrond zorgt voor stabiliteit, drainage (waterdoorlaatbaar), comfort en een langere levensduur van het kunstgras.

Verschillende soorten ondergrond voor kunstgras

Er zijn verschillende materialen die als ondergrond voor kunstgras kunnen worden gebruikt:

Terra Verda, niet-gecementeerde ondergrond | Grasmeester kunstgras

Terra Verda (niet-cement gebonden)

 

Terra Verda is een steeds vaker gekozen optie vanwege zijn 100 % milieuvriendelijke eigenschappen, uitstekende waterdoorlaatbaarheid en indrukwekkend draagvermogen. In tegenstelling tot cementgebonden ondergronden, bevat Terra Verda geen cement. Dit maakt het een duurzamere en ecologisch verantwoorde keuze die geen negatieve impact heeft op de bodemstructuur of het grondwater.

Gestabiliseerd rijnzand ondergrond voor kunstgras | Grasmeester kunstgras

Gestabiliseerd rijnzand (cement gebonden)

 

Gestabiliseerd rijnzand is een mengsel van rijnzand en cement.

Rijnzand staat bekend om zijn goede korrelstructuur en drainage-eigenschappen. Door cement toe te voegen, wordt het zandmengsel verstevigd en ontstaat een stabiele en duurzame basis. Deze combinatie zorgt voor een sterke en vlakke ondergrond die ideaal is voor het plaatsen van kunstgras. Bij gebruik van gestabiliseerd rijnzand is het belangrijk om de ondergrond te laten uitharden.

Lava en bomenzand ondergrond voor kunstgras | Grasmeester kunstgras

Lava en bomenzand

 

Heb je bomen, sierheesters of grassen in je gras? Laat deze dan zeker staan. Op deze plaatsen gebruiken we geen cementfundering omdat de wortels dan snel aan het oppervlak zouden komen. Hierdoor gaat de boom, als hij al niet afsterft, gedwongen onnatuurlijk groeien, wat hem vatbaarder maakt voor ziekten. Om de beplanting de kans te geven mooi te groeien, brengen we een speciale samenstelling van bomenzand en lava aan waarin de beplanting perfect kan wortelen.

Drainbase voor kunstgras op terras of balkon | Grasmeester kunstgras

Bestaande ondergrond (terras, balkon of dak)

 

Het uitbreken van je bestaande terras/balkon/dak is niet nodig. Met het gebruik van een drainbase, een waterdoorlaatbare draagstructuur, zorgen we voor optimale buffering en infiltratie van regenwater. Dit maakt het mogelijk om snel en efficiënt een prachtig en gelijkmatig kunstgrasgazon aan te leggen op je bestaande terras, balkon of dak. Zo geniet je in een handomdraai van een onderhoudsarme, groene ruimte.

 


Kan je kunstgras op aarde plaatsen?

Ja, je kan kunstgras direct op aarde plaatsen maar het is niet de meest aanbevolen methode.

Het succes en de duurzaamheid van de plaatsen op aarde hangt sterk af van een goede voorbereiding van de ondergrond.

Het is essentieel om al het bestaande gras, onkruid en eventuele wortels te verwijderen. Zorg ervoor dat de ondergrond zo vlak mogelijk is. Vul eventuele kuilen op en verwijder stenen en andere obstakels. Het plaatsen van geotextiel is hier cruciaal om te voorkomen dat onkruid door het kunstgras groeit.

 

Hoewel het mogelijk is om kunstgras direct op aarde te plaatsen, biedt een goed voorbereide ondergrond met Terra Verda of gestabiliseerd rijnzand een langere levensduur en betere prestaties. Deze aanpak zorgt voor een stabielere en beter drainerende ondergrond, wat belangrijk is voor het behoud van de kwaliteit van het kunstgras.

Kunstgras met perfecte waterdoorlaatbaarheid

voor een zorgeloze, groene oase.

Waterdoorlaatbaarheid ondergrond (drainage)

Een van de grootste uitdagingen met kunstgras is de afvoer van water. De ondergrond moet zorgen voor een efficiënte drainage om wateroverlast bij zware regenval te voorkomen of te beperken.

 

Waterdoorlaatbaarheid testen

Om de waterdoorlaatbaarheid van verschillende ondergronden te demonstreren, hebben we een test opgesteld door middel van drie bakken:

Bak 1: gestabiliseerd rijnzand (cement gebonden), de meest gebruikte ondergrond, met daarboven geotextiel en kunstgras

Bak 2: Terra Verda, onze nieuwe 100 % milieuvriendelijke en niet-cement gebonden ondergrond, met daarboven geotextiel en kunstgras

Bak 3: gewone aarde en natuurlijk gras

 

Hoe hebben we de test uitgevoerd?

We goten gelijktijdig 5 liter water over elke ondergrond, om een hevige regenbui na te bootsen en observeerden hoe snel het water door de ondergrond werd opgenomen.

 

Resultaat

Het werd al snel duidelijk dat bij een gewoon gazon op aarde het water veel trager in de ondergrond dringt vergeleken met Terra Verda of gestabiliseerd rijnzand. Bij een hevige regenbui zal het water op een gewoon gazon langer blijven staan. Een kleine 10 % van het water zal doordringen in de ondergrond. De andere 90 % zal via goten of rioleringen afgevoerd worden, wat mogelijk wateroverlast veroorzaakt.

 

Gestabiliseerd rijnzand liet het water het snelst door. Echter, een nadeel van rijnzand is dat cement en mogelijk wat zouten in het zand naar de ondergrond doorsijpelen.

 

Terra Verda daarentegen is een zeer zuiver materiaal.  Het neemt het water op en laat het water geleidelijk en op een zuivere manier de ondergrond binnendringen.

Wil je meer weten over onze soorten kunstgras, de plaatsing, wens je een gratis stalenbox of een vrijblijvende offerte?

Aarzel niet en neem vandaag nog contact met ons op.

De juiste ondergrond voor kunstgras | Grasmeester kunstgras
De juiste ondergrond voor kunstgras | Grasmeester kunstgras
De juiste ondergrond voor kunstgras | Grasmeester kunstgras